KENALI VIVIX
[KHASIAT BUAH-BUAHAN/SAYUR-SAYURAN BERWARNA UNGU]
Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna ungu mengandungi antosianin, iaitu pigmen asli berwarna merah, biru dan ungu. Menurut J. Scott Smith, profesor kimia makanan dari Kansas State University, antosianin adalah baik untuk kesihatan kerana ia adalah antioksidan yang kuat dan boleh meningkatkan fungsi sistem imun, mengekalkan kesihatan dan mengelakkan penyakit.
Antosianin lebih lazim didapati dari buah-buahan berbanding sayur-sayuran, kata Smith, memerhatikan warna merah pekat dan ungu pada kulit epal dan anggur. Disebabkan antosianin sensitif kepada pH, ia akan kelihatan lebih merah atau biru bergantung kepada jenis makanan.
Antosianin biasa terdapat dalam buah beri; seperti blueberry, cranberry, raspberry, blackberry dan anggur merah (dan juga acaiberry, elderberry dan buah delima).
Selain itu ia juga mengandungi resveratrol, sejenis antioksidan dan baik untuk kesihatan jantung.
Antara manfaat buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna ungu adalah seperti berikut:-
a. Warna ungu pada buah dan sayur menandakan jumlah antioksidan yang semakin tinggi. Perlu diketahui juga bahawa antioksidan dalam bahan makanan berwarna ungu dapat mencegah kerosakan sel dan juga membuat seseorang kelihatan lebih muda dari usianya.
b. Jika dilihat dari data National Health and Nutrition Examination Study (NHANES), mengambil buah-buahan berwarna ungu secara berlebihan akan menambahkan berat badan. Ini kerana kalangan penyelidik, buah berwarna ungu contohnya memiliki kandungan gula yang melimpah ruah.
c. Meski salah satu kajian menyebutkan bahawa buah berwarna ungu dikaitkan dengan kegemukan, namun kebanyakan penyelidik lain menyatakan bahawa buah dan sayuran ungu memiliki manfaat bagi penurunan risiko tekanan darah tinggi, serta menurunkan kadar kolesterol kerana kandungan sebatian anthocyanin di dalamnya.
d. Sebatian anthocyanin sering dikaitkan sebagai sebatian yang bermanfaat bagi penurunan penyakit kanser
e. Sayur dan buah yang berwarna biru-ungu mengandungi magnesium yang diperlukan untuk melancarkan fungsi pencernaan dengan menurunkan kadar kolesterol dan asid hempedu di dalam usus lalu menghantarnya keluar dari tubuh. Selain itu, terung juga mengandungi pectin penurun kolesterol dalam jumlah cukup banyak.
f. Nutrisi lutein, zeaxanthin, resveratrol, vitamin C, serat, flavonoid, asam ellagic, dan quercetin juga mendukung kesihatan retina, menjaga level rendah kolesterol LDL, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan penyerapan kalsium dan mineral lainnya, melawan peradangan dan juga mengurangkan pertumbuhan tumor.
Sumber: HealthNewsDigest.com
Formulasi VIVIX mengandungi:
> Muscadine Grape extract (Vitis rotundifolia) (fruit pomace)
> European Elderberry extract (Sambucus nigra) (fruit)
> Purple Carrot extract (Daucus carota sativus) (root)
> Trans-Resveratrol 100 mg (Polygonum cuspidatum) (root)
kesemuanya merupakan buah-buahan dan sayuran yg berwarna UNGU, bukan?? Antara khasiat VIVIX adalah anti-penuaan.
Berminat?
Email : waneliz@yahoo.com
ws/sms/pm : 019-9200072
fb : Wan Noraliza
fanpage : Vitamin Sihat
No comments:
Post a Comment